Manika Vasagar Tiruvasagam

by Srimathi Laxmi Veloo
012 620 9570

Manika Vasagar

songs known as Tiruvasagam

Thiruvasagam is a renowned Tamil devotional poem composed by Manika Vasagar, a saint-poet of the 9th century. This sacred hymn is a part of the Tirumurai, a compendium of Shaivaite devotional poetry. Thiruvasagam is revered for its lyrical beauty and profound devotion, expressing the poet’s intense love and reverence for Lord Shiva. It is considered a masterpiece of Tamil literature and is sung in temples and homes as a form of prayer and devotion.

6 interesting facts about Manika Vasagar

Click here to download complete Thiruvasagam in Tamil:

Manika Vasagar Famous Songs in Tamil and English

பால் நினைந்து ஊட்டும் தாயினும் சாலப் பரிந்து
நீ பாவியேனுடைய ஊனினை உருக்கி உள்ளொளி பெருக்கி
உலப்பிலா ஆனந்தமாய தேனினைச் சொரிந்து , புறம் புறம் திரிந்த செல்வமே சிவபெருமானே யானுனைத் தொடர்ந்து சிக்கெனப் பிடித்தேன் எங்கு எழுந்தருளுவது இனியே.”

Paal ninainthu oottum thaayinum chaala parinthu,
Nee paaviyunadaya ooninai urukki , ulloli perukki,
Ulappilaa aanandamaaya theninai chorinthu, puram puram thirintha chelvame,
Siva perimaane , yaan unai thodarnthu chikkena pidithan,
Yengu yezhuntharlvathu iniye.

2. பூசுவதும் வெண்ணீறு பூண்பதுவும் பொங்கரவம்
பேசுவதும் திருவாயால் மறைபோலுங் காணேடீ
பூசுவதும் பேசுவதும் பூண்பதுவுங் கொண்டென்னை
ஈசனவன் எவ்வுயிர்க்கும் இயல்பானான் சாழலோ. 

Pūsuvadum Vennīru Pūn Paduvum Pongaravan
Pēsuvadum Thiruvāyāl Marai Pōlum Kānaidī
Pūsuvadum Pēsuvadum Pūn Paduvum Kondennai
Īsan Avan Evuyirkum Iyal Bānān Sālailō